Скінчився шпалерний клей, що робити Іноді подібна проблема призводить зненацька і замішання.

А вирішити проблему можна дуже просто.. Все, що для цього потрібно, це згадати бабусин рецепт приготування клею самостійно в домашніх умовах.

Він ще називався клейстером.

Не згадали? Тоді читайте.

Для приготування клею, який не менш міцно приклеїть шпалери, насамперед потрібна вода і борошно, а з предметів, плита, посуд і столові прилади. Краще, якщо це будуть емальовані каструлі. У них практично, ніколи й нічого не пригорає.

Далі, потрібно в одну з каструль налити води і поставити на вогонь.

Поки вода закипає, потрібно підготувати склад для клею. Для цього потрібно заздалегідь приготовлену посуд, насипати борошна і знову додати води. Тільки все потрібно ретельно заважати, щоб не було грудок.

Як тільки розчин для клейстеру придбав потрібну густоту, яка повинна нагадувати тісто для млинців. Не біда якщо він буде трохи густіше. Але пам'ятайте, всього трохи.

Отже, вода закипіла. Тепер потрібно взяти приготований розчин і в центр каструлі в киплячу воду, тоненькою цівкою, вводити все приготоване речовина. При цьому в місці з'єднання води і готового розчину, потрібно безперервно заважати спеціальною лопаткою. Клейстер стане густіти, потрібно дочекатися, поки він закипить в каструлі і прибрати з вогню. Але іноді в момент варіння все ж можуть утворитися грудки.

Що ж робити в цьому випадку? Насамперед, дочекатися поки клейстер охолоне до кімнатної температури.

Тільки врахуйте, що готовий свіже зварений клейстер повинен охолонути в природних умовах. І ніколи не використовуйте для прискорення охолодження, холодну воду, і найнебезпечніше для розчину, що клеїть, це охолодження в холодильнику..

Готовий остиглий клейстер потрібно процідити. Для цього можна скористатися звичайним кухонним друшлаком, а можна взяти сито, через яке просевалась борошно, і пропустити клейка речовина через нього. Цей варіант краще, так як тут вже точно не буде грудок, що значно спростить процес нанесення клею на поверхню стін і шпалерні роботи.

Як бачите, все дуже просто. І як не дивно, але приготовлений клей власноручно, за своїми властивостями не гірше. А все тому, що в пшеничного борошні дуже багато клейковини, яка і перетворюється в момент готування в клейку речовину. А адже саме так, багато років тому наші мами і бабусі готували клей і успішно його використовували під час обклеювання стін. Так що це перевірено часом. Головне дотримуватися кілька обов'язкових правил приготування клею в домашніх умовах.

До цих правил належать:

#10004; борошно вищого ґатунку;

#10004; Вода чиста, ні цукру, ні солі в ній бути не повинно.

А виконавши все вірно, як результат, клейстер, нітрохи, ні гірше шпалерного клею заводського виробництва.

Адже раніше ніхто спеціальний клей не купував. Всі обходилися, клейстером власного походження, що не тільки можна приготувати вдома, але і зберегти, нехай і маленьку, але суму грошей, за які купувався і купується магазинний клей.