Будинок на узбережжі Складно припустити, що цей сільський будинок з вежею, кутовими виступами, кількома верандами і критим ганком, має площу менше 90 м2. Житлова площа - 87 кв.

м. Система опалення - електропідігрів по периметру будинку.

За родом своєї діяльності мені доводиться зустрічатися з клієнтами різного роду, з деякими працювати часом буває надзвичайно важко. У цьому сенсі Підлогу і Сьюзен виявилися просто знахідкою - співпрацювати з ними було дуже цікаво. Підкуповували їх раціональний підхід до будівництва і далекоглядність. Ще не будучи зарученими, вони витратили велику частину своїх заощаджень на покупку ділянки землі на південному узбережжі Род-Айленда. Майбутні молодята приїхали в мій офіс з проханням створити для них невеликий привабливий будинок, по можливості недорогий, щоб вони змогли туди переїхати після весілля. Будинок планувалося розташувати таким чином, щоб у майбутньому на ділянці можна було звести котедж для великої родини, а цю споруду використовувати як будиночок для гостей.

Сьюзен працювала бухгалтером, а Підлогу змушений був чергувати 4 місяці роботи в морі з 4 місяцями перебування вдома. Будучи генеральними підрядниками, їм доводилося викроювати максимум часу для виконання багатьох робіт при будівництві.

Я хотів, щоб будинок зовні був схожий на стандартну сільничку, якою зазвичай користуються жителі Нової Англії. Одна сторона даху у нього простягається вниз далі, ніж інша. Я розбив площини даху і стін несиметричними кутовими виступами, які в комбінації з прямокутної вежею, критим ганком і гонтовим обшивкою надали будинку характерний вигляд, властивий будівель північно-східній частині Сполучених Штатів. Однак на відміну від типових великих будівель Північно-Сходу цей будинок за бажанням Підлоги і Сьюзен повинен був мати площу не більше 90 м2.

Ми вибрали ширину будинку дорівнює 5,5 м, щоб звести до мінімуму число несучих перегородок. Єдине виключення -П-подібна ніша на кухні, в якій розмістили холодильник. Вона розділила приміщення першого поверху на дві зони: кухню і їдальню.

КУТИ І ІНТЕР'ЄР

Будинок на узбережжі
Мийка добре вписалася в цей виступ будинку. Кухня практично не забирає площі першого поверху, а лінія вікон під шафами забезпечує хороше природне освітлення.

Виступ будівлі, в якій розмістились кухонні раковини, допомагає більш повно використовувати простір приміщень як внизу, так і вгорі, де додається внутрішній об'єм в дитячій спальні. Кухня, своєю компактністю нагадує корабельний камбуз, практично не займає корисної площі від нижнього поверху, а вікна мансарди зорово збільшують простір дитячої.

Будинок на узбережжі
Зовні виступ, в якому розташоване вікно дитячої спальні, обшитий фанерою, пофарбованої в тон, що гармонійно поєднується із загальною колірною гамою будинку. У цілому створюється враження, що і інтер'єр будинку витриманий в тому ж стилі, що і зовні.

Будинок виглядає набагато більшим, ніж є насправді. Такий ефект посилюється гармонійним поєднанням декількох, здавалося б самостійних частин. Західний торець будинку являє собою велику ступеневу мансарду. На північній і південній сторонах будинку - великі скати. Коротший з них захищає ганок, а під довгим розташовані спальня господарів на другому поверсі вітальня на першому. Характерна деталь ганку - портал з плавно зігнутими лініями - додає входу в будинок особливу чарівність

У кутовому виступі, який є продовженням спальні господарів, вставлені французькі двері, що ведуть на веранду, розмістити над вітальні першого поверху А у вітальні, в свою чергу, виступ використаний для установки металевого каміна. Димар каміна вирішено було зробити також металевим, заощадивши на виготовленні традиційної цегляної труби. Крім цього з'явилася можливість зробити додаткові вікна по західній стороні першого поверху.

ПОДИВИТИСЯ З ВИСОТИ

Будинок на узбережжі
Витончений і компактний. Архітектору довелося вирішувати типову дилему вкластися в кошторис і реалізувати досить привабливий проект

Велика частина Нової Англії так густо поросла лісом, що часто власник земельної ділянки і не підозрює про красу недалекого ландштафта. Я зробив панораму навколишньої місцевості, закріпивши фотоапарат на телескопічній штанзі заввишки 7,5 м. Вид на берегову лінію Род-Айленда переконав Підлоги і Сьюзен в необхідності побудови квадратної башти, що піднімається над гребенем будинку і допоміг визначитися з орієнтацією будинку. Звідси не тільки відкривається чудовий вид на навколишню природу -господарі будинку отримали ще один затишний куточок оселі.

ЗБЕРІГАТИ КУРС

Щоб укластися у кошторис, запропоновану молодими замовниками, я виготовив лише необхідний мінімум www.postroil.com і скоротив обсяг робіт, пов'язаних з архітектурним наглядом за будівництвом. Коли я збирався приїхати на місце після виконання суттєвої частини будівельних робіт, я очікував, що побачу не зовсім те, що запроектував. Як це часто буває, багато забудовників перекроюють проект, намагаючись або зекономити на будь-яких елементах, або піддавшись на вмовляння друзів-знавців або торговців, яким вигідно збути свої будматеріали.

Мої побоювання виявилися марними. Я був приємно здивований, коли побачив, що будинок зведений у відповідності з www.postroil.com хоча з початку будівництва минуло вже три роки. У Підлоги і Сьюзен вистачило розсудливості найняти одну з кращих будівельних фірм у цьому регіоні, яка не тільки впоралася з низкою складних робіт (виготовлення вигнутих елементів сходів, перил на верандах, даху складної форми), але і строго слідувала кресленнях на всіх етапах роботи. Пол розповів, що на будь-яку спробу «поліпшити» www.postroil.com, отримував у відповідь традиційний морський наказ: «Зберігати курс!»

Ст. Берджін, архітектор